Thajská kuchyně vznikala mísením mnoha prvků jihovýchodní Asie a klade důraz na lehké pokrmy se silnými aromatickými složkami. Ostrost thajské kuchyně je proslulá, ale není nezbytně nutná. Lze najít i mnoho typických jídel s příjemně nepálivou vyváženou chutí. Rovnováha, smysl pro detail a pestrost zde mají velký význam. Thajské jídlo je známé svou bilancí tří až čtyř základních chuťových smyslů v každé misce nebo v celém jídle: kyselé, sladké, slané a hořké. Tato kuchyně je o žonglování s nesourodými prvky, které vytvoří harmonický celek.
Vzhledem k rozloze Thajska a množství etnických skupin není překvapením, že thajská kuchyně je velmi rozmanitá. Typické je používání čerstvých, nikoliv sušených, bylinek a koření a nejběžněji se používají lístky koriandru, citrónová tráva, thajská bazalka a máta. Z dalších běžných přísad lze jmenovat zázvor, galangal, tamarid, kurkuma, česnek, sojové boby, šalotka, bílý a černý pepř, limetové listy a chilli.
Thajská kuchyně je celosvětově známá od 60. let 20. století vlivem vzrůstu mezinárodního cestovního ruchu a vietnamské války, během níž mnoho vojáku navštívilo Thajsko. Podle jednoho výzkumu, kde byli lidé dotazováni, aby vyjmenovali národní kuchyně, se thajská kuchyně zařadila na 4. místo za italskou, francouzskou a indickou.
Thajské jídlo se servíruje buď jako jediný chod pro jednoho, anebo rýže s mnoha malými chody společnými všem. Je zvykem podávat více jídla, než je hostů u stolu. Tradičně se jí pravou rukou, ale dnes je běžné používat k jídlu hůlky nebo vidličku a lžíci.