O Restauraci - Erawan

O Restauraci

Thajská restaurace Erawan Prague dodržuje ve svém jedinečném interiéru pravidla thajského společenského chování i buddhismu. Stejně jako se v naší kuchyni snažíme přiblížit thajskou kuchyni lidem v srdci Evropy, tak i náš interiér je kombinací českých výrobků a thajského designu. Za vše lze zmínit jedinečná svítidla využitá v celém interiéru nebo sochu boha Erawana, podle něhož má restaurace jméno.

Charakteristika thajské kuchyně

Thajská kuchyně vznikala mísením mnoha prvků jihovýchodní Asie a klade důraz na lehké pokrmy se silnými aromatickými složkami. Ostrost thajské kuchyně je proslulá, ale není nezbytně nutná. Lze najít i mnoho typických jídel s příjemně nepálivou vyváženou chutí. Rovnováha, smysl pro detail a pestrost zde mají velký význam. Thajské jídlo je známé svou bilancí tří až čtyř základních chuťových smyslů v každé misce nebo v celém jídle: kyselé, sladké, slané a hořké. Tato kuchyně je o žonglování s nesourodými prvky, které vytvoří harmonický celek.

Vzhledem k rozloze Thajska a množství etnických skupin není překvapením, že thajská kuchyně je velmi rozmanitá. Typické je používání čerstvých, nikoliv sušených, bylinek a koření a nejběžněji se používají lístky koriandru, citrónová tráva, thajská bazalka a máta. Z dalších běžných přísad lze jmenovat zázvor, galangal, tamarid, kurkuma, česnek, sojové boby, šalotka, bílý a černý pepř, limetové listy a chilli.

Thajská kuchyně je celosvětově známá od 60. let 20. století vlivem vzrůstu mezinárodního cestovního ruchu a vietnamské války, během níž mnoho vojáku navštívilo Thajsko. Podle jednoho výzkumu, kde byli lidé dotazováni, aby vyjmenovali národní kuchyně, se thajská kuchyně zařadila na 4. místo za italskou, francouzskou a indickou.

Thajské jídlo se servíruje buď jako jediný chod pro jednoho, anebo rýže s mnoha malými chody společnými všem. Je zvykem podávat více jídla, než je hostů u stolu. Tradičně se jí pravou rukou, ale dnes je běžné používat k jídlu hůlky nebo vidličku a lžíci.

Erawan

Erawan (v sanskrtu Airavata) je mytický dokonale bílý slon, který vozí jednoho z nejvyšších představitelů hinduistického pantheonu Indru, svrchovaného vládce podnebí a války. Bývá také nazýván „oblačný slon“ či „bratr slunce“. Bývá zobrazován v různých podobách – se třemi až třiatřiceti hlavami, s různým počtem klů a chobotů. V celé jihovýchodní Asii a obzvláště v Thajsku je chápán jako symbol nepřemožitelné síly a prosperity.

Pro naši restauraci jsme si nechali sochu Erawana vyřezat na zakázku ve vesnici severně od Bangkoku, řezbářským mistrem, který své řemeslo zdědil po předcích a pokračuje v tradiční thajské umělecké tradici. Doufáme, že také pro nás a naše hosty bude znakem úspěchu a blahobytu.

Socha Erawana v interiéru restaurace

Strom Bódhi

Strom Bódhi je jedním z nejvýraznějších symbolů buddhistické tradice na celém světě a obzvláště v ryze buddhistických zemích jakou je právě Thajsko. Nejčastěji se toto označení používá přímo pro strom odrůdy ficus religiosa, rostoucí v Bodhgaje v Indii, pod kterým historický buddha Siddhartha Gautama před dva a půl tisícem let dosáhl osvícení neboli bódhi. V současnosti rozložitý potomek původního stromu, zasazený v roce 288 před naším letopočtem na stejném místě, zastiňuje jedno z nejdůležitějších buddhistických poutních míst. Jeho srdčité listy, ne nepodobné listům lípy, se staly symbolem osvícení, míru a vysvobození z věčného koloběhu strastí. Přáli bychom si, aby i Vám posezení pod naší reprezentací stromu bódhi přinášelo klid a štěstí.

Strom Bódhi v interiéru restaurace

Naše thajská restaurace Erawan Prague obdržela certifikát od thajského ministerstva obchodu, který ji deklaruje jako schválenou a podporovanou restaurací s originální thajskou kuchyní.

Certifikát deklarující Erawan Prague jako schválenou a podporovanou restaurací s originální thajskou kuchyní od thajského ministerstva obchodu

Pokud Vás restaurace Erawan Prague zaujala a rádi byste se přidali k našemu týmu,
zašlete prosím svůj životopis a motivační dopis na email info@erawanprague.cz
 

Sledujte nás na sociálních sítích